Aday Öğrenci Soruları

ADAY ÖĞRENCİ SORULARI

Fakültenizdeki lisans programlarının tercih edilme, yerleştirme, başarı sıralaması, vb. istatistikleri nelerdir?

Bu bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Fakülteniz hangi lokasyonda/yerleşkede hizmet vermektedir?

Fakültemiz, İstanbul Anadolu Yakasında, Üniversitemizin Göztepe Yerleşkesinde yeni yapılan binasında hizmet vermektedir. Üniversitemiz Göztepe Yerleşkesi toplu taşıma araçlarının merkezinde yer almaktadır.

Staj yapabilmem hususunda ne gibi kolaylıklar sağlanmaktadır?

İngilizce YBS bölümü hariç zorunlu staj uygulamamız yoktur ancak fakültemizde isteğe bağlı staj uygulaması mevcuttur. Eğitim ve öğretim dönemi dışında (bahar dönemi bitişi ile güz dönemi başlangıcı arasındakı süre) yaklaşık 3 aylık süre içerisinde 60 güne kadar yapacağınız stajlarda kurumumuz staj sigorta primlerinizi ödemektedir. Dikkat: 60 gün sınırı lisans öğrenim sürenizin tamamında staj için sigortalanabileceğiniz gün sayısıdır. Bu sayıyı, 20, 20, 20 üç yaz boyınca veya 30, 30 iki yaz boyunca vb. bölerek de kullanabilirsiniz. İsteğe bağlı staj yapabilmek için önce Üniversitemizce size sunulacak İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimini almak ve başarılı olmak mecburiyeti vardır.

İngilizce YBS stajı için Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü sayfasından bilgi alabilirsiniz.

ÇAP, YAP, kurum içi yatay geçiş imkanlarınız var mı?

Üniversitemizin bünyesinde diğer lisans programları ile çift anadal, yandal ve kurum içi yatay geçiş imkânları mevcuttur.

Erasmus ile Avrupa'da öğrenim deneyimi elde etme imkanlarınız nelerdir?

Birçok Avrupa Üniversitesiyle çeşitli anlaşmalar çerçevesinde öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarımız mevcuttur. Ülkemizde Erasmus+ programı dahilinde en çok öğrenci gönderen ve kabul eden fakültelerden bir tanesiyiz. 2022 Temmuz ayı itibariyle Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi genelinde Avrupa'da 18 farklı ülke ile 122 ayrı ikili anlaşmamız mevcuttur. İkili anlaşmamız olan üniversiteleri ve ERASMUS başvuru şartlarını aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

https://uluslararasi.marmara.edu.tr/

Fakültenizde Yabancı Dil Hazırlık Programı zorunlu mudur?

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesinin %100 (tamamen) Almanca ve İngilizce öğretim veren programlarına kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu (YADYO) tarafından düzenlenen Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’ndan (MÜYYES-Güz) geçer not alamadıkları veya dil yeterliliklerini belirli sınavlarla kanıtlayamadıkları takdirde, öğrenim görecekleri bölümün yabancı diline göre Hazırlık Programı’na katılmak zorundadırlar.

Türkçe eğitim yapan bölümlerin öğrencileri Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’na (MÜYYES) girerler mi?

Hayır. Türkçe eğitim yapan İşletme öğrencileri, kendi programlarında almak zorunda oldukları yabancı dil dersinden muaf olmak istedikleri takdirde, Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı’na girerler.

Türkçe eğitim yapan bölümlerin öğrencileri İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık programına kayıt olabilirler mi?

Hayır. Türkçe eğitim yapan İşletme lisans öğrencilerimiz için isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programımız bulunmamaktadır.

Yabancı Dil Hazırlık Programı ve Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (MÜYYES) hakkında nereden bilgi alabilirim?

Yabancı Dil Hazırlık Programı ve Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (MÜYYES) hakkında üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulundan (YADYO) bilgi alabilirsiniz. https://ydil.marmara.edu.tr/ogrenci/sikca-sorulan-sorular/

Uluslararası akreditasyonunuz var mı?

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi diploması tüm dünyada geçerlidir. Buradan alınan diplomayla mezunlarımız Avrupa ve ABD'nin seçkin üniversitelerinde Yüksek Lisans ve Doktora yapabilmektedirler.

Diğer yandan Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, Ağustos 2016'dan bu yana Dünyadaki en önemli İşletmecilik Akreditasyon kurumlarından bir tanesi olan AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) üyesi bir İşletmecilik okuludur. Akreditasyon sürecimiz de devam etmektedir.

Fakültenizi kazandım, nasıl kayıt yaptırabilirim?

Fakültemizi kazanan öğrencilerimiz kayıt işlemlerinizi tercih sonrası açıklanacak tarihler arasında E-Devlet uygulaması ile yapabilirsiniz. E-Devlet uygulaması öğrencilerin Üniversiteye gelmeden internet üzerinden kayıt yaptırmalarına imkan sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama ile yeni kayıt olacak öğrencilerimiz sıra beklemeden ve herhangi bir belge teslimi yapmadan kayıt işlemlerini bulundukları yerden yapabilirler. Bu uygulama kayıtlanma sürecini kolaylaştıracağından öğrencilerin kayıt işlemlerini E-Devlet üzerinden yapmaları önerilir.

E-Devlet üzerinden kaydımı yaptırdım, kayıt işlemleri için ayrıca fakülteye gelmem gerekiyor mu?

Kaydını E-Devlet üzerinden yapan öğrencilerimizin üniversiteye gelerek kayıt yaptırmasına gerek yoktur.


KAYITLI ÖĞRENCİ SORULARI


Lütfen DİKKAT: Lisans programlarımıza kayıtlı tüm öğrencilerimizin "M.Ü. Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"ni ve onun esaslarını okuma, anlama ve uygulama zorunluluğu vardır. Lütfen http://www.marmara.edu.tr/universite/yonetim/mevzuat/ adresinden "M.Ü. Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"ne ulaşarak tüm maddelerini dikkatle okuyunuz.


Ders kayıt işlemleri için hangi siteye bağlanmam gerekiyor?

https://bys.marmara.edu.tr üzerinden ders kayıt işlemlerinizi şifre ve okul numaranızla yapabilirsiniz.

Fakültenizde Yabancı Dil Hazırlık Programı zorunlu mudur?

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesinin %100 (tamamen) Almanca ve İngilizce öğretim veren programlarına kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu (YADYO) tarafından düzenlenen Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’ndan (MÜYYES-Güz) geçer not alamadıkları veya dil yeterliliklerini belirli sınavlarla kanıtlayamadıkları takdirde, öğrenim görecekleri bölümün yabancı diline göre Hazırlık Programı’na katılmak zorundadırlar.

Türkçe eğitim yapan bölümlerin öğrencileri Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı’na (MÜYYES) girerler mi?

Hayır. Türkçe eğitim yapan İşletme ve İşletme (İ.Ö.) öğrencileri, kendi programlarında almak zorunda oldukları yabancı dil dersinden muaf olmak istedikleri takdirde, Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı’na girerler.

Yabancı Dil Hazırlık Programı ve Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (MÜYYES) hakkında nereden bilgi alabilirim?

Yabancı Dil Hazırlık Programı ve Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı (MÜYYES) hakkında üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulundan (YADYO) bilgi alabilirsiniz. https://ydil.marmara.edu.tr/ogrenci/sikca-sorulan-sorular/

Devam zorunluluğu var mı? Derslerin ne kadarına devam etmem gerekir?

Bir dersten veya uygulamadan yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavlarına girebilmek için; öğrencinin teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine devam etmiş olması gerekir. Yabancı dil hazırlık programlarında en az %85 devam şartı aranır. Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenip devamsızlıktan kalan öğrenciler derslerin son haftasının başında ilan edilir. Uluslararası seviyede, yurt içi ve yurt dışı spor müsabakaları ve bunların hazırlık çalışmalarına katılan öğrencilerin organizasyonunun devamı esnasında geçirdikleri süreler ilgili mevzuat hükümlerine göre devamsızlık süresinin hesabında dikkate alınmaz.

Sınamalı öğrenci olmak ne demektir? / Sınıf geçmek için gerekli şartlar nelerdir?

Üçüncü yarıyıldan itibaren, yarıyıl başı genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 1,80’in ve son iki yarıyılındaki her iki yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YANO) 2,00’ın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci kabul edilir. Sınamalı öğrenciler ilgili yarıyıl derslerini almayıp, önceki yarıyıllardan önkoşul derslerini göz önünde bulundurarak ders alırlar. Bu durumdaki öğrenciler ayrıca, GANO yükseltme amacıyla önceki yarıyıllarda DD ve DC notu aldıkları dersleri de tekrar edebilirler. Sınamalı statüde geçirilen yarıyıllar öğrenim süresinden sayılır.

Mezuniyet notu kaç olmalıdır?

Mezuniyet için 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.

Üst sınıflardan ders alabilir miyim?

GANO’su en az 3,00 olan öğrenciler, bu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen koşullara uymak kaydıyla üst yarıyıllardan/yıllardan ders alabilir.

Konferans, söyleyişi, sempozyum gibi faaliyetlerden nasıl haberdar olacağım?

"http://isletme.marmara.edu.tr" internet adresimizden, "www.facebook.com/muisletmefakultesi/" facebook sayfamızdan ve bina ve asansör içinde duyuru panolarına asılı olan ilanlardan faaliyetlerle ilgili haberdar olabilirsiniz. Ayrıca Fakültemizin resmi Instagram (@marmaraisletme) ve Twitter (@MarmaraIsletme) hesaplarını da takip etmenizi öneririz.

Ders ve sınav programlarına nasıl ulaşabilirim?

Hem http://isletme.marmara.edu.tr internet adresinden hem de bina girişlerinde yer alan panolarda ders ve sınav programlarınıza ulaşabilirsiniz.

Yaz okulunda bir dersin açılabilmesi için en az öğrenci sayısı kaçtır?

Yaz Okulunda bir dersin açılabilmesi için en az öğrenci sayısı 15 (on beş)'tir.

 

Yukarıdaki soru ve cevaplarda aradığınızı bulamadıysanız lütfen Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının SSS sayfasını da ziyaret ediniz. https://oidb.marmara.edu.tr/sss/


Bu sayfa İşletme Fakültesi tarafından en son 24.10.2023 11:52:58 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM